Zwolle 2016
Terugblik 2016
Diavoorstelling
Impressie van de Kijkopjeloopbaandag Zwolle 2016.
Presentatie Aukje Nauta
Download hier de presentatiedia's van spreker Aukje Nauta: Wendbaar en weerbaar op de arbeidsmarkt.
Reacties deelnemers
De dag was een succes zo vonden wij als organisatoren, maar we ontvangen ook van deelnemers hele positieve reacties zoals deze:
"Wat een mooie dag was het. Het heeft me gebracht tot: andere loopbaan maken in binnenhuisarchitectuur. Het is een creatief proces dat ook leuk kan zijn! Compliment voor de organisatie. Ik heb een inspirerende dag beleefd. Hartelijk dank daarvoor!"
Impressie workshopleiders
> Workshop Laat je zelf zien
Workshopleider Greetje Maatkamp: "Tijdens de workshop konden deelnemers aan den lijve ondervinden hoe je een goede eerste indruk maakt. In de wetenschap dat 97% van de eerste indruk bepaald wordt door non- verbale communicatie en slechts 7% door verbale communicatie, oefenden we met verschillende lichaamshoudingen en welk effect dit op jezelf en de ander heeft. Men ging met elkaar in gesprek over de eerste indruk die de ander had gemaakt. Ook kreeg men de kans de uiterlijke presentatie op een interactieve manier onder de loep te nemen want ook de uiterlijke presentatie is uiteindelijk non verbale communicatie! Het was een dynamische workshop met een positieve insteek waarbij deelnemers zich op een verrassend actieve, enthousiaste en inspirerende manier hebben laten zien."
Deze workshop werd gegeven door Margreeth Buning en Greetje Maatkamp, beiden loopbaanadviseurs binnen Isala.
> Workshop Bronnen van inspiratie en succes in je loopbaan
Workshopleider Lidia van Engeland doet verslag van het verloop:
"Na de inleiding van Aukje Nauta is er al veel positieve energie losgekomen. Zij heeft voor vruchtbare aarde gezorgd waarin zaadjes zijn geplant die uit kunnen groeien. In de workshop zorgen we voor extra voeding...
We bouwen het langzaam op. De deelnemers beginnen met elkaar een succesverhaal, een activiteit waar ze echt warm voor lopen, energie van krijgen te vertellen. Het geluid en de temperatuur stijgen meteen. De prachtige verhalen waar mensen meteen bij gaan stralen, komen los. Hun talenten en de kern van waar het ze om gaat, komt altijd snel bovendrijven.
"Ik ben goed in het hanteren van lastige situaties omdat ik mijn rust kan overbrengen", "ik weet een groep altijd in beweging te krijgen omdat ik heel goed aansluit bij de ander",
"ik organiseer en regel zo goed, dat ik de verwachtingen van de ander overtref".
De deelnemers voelen zich veilig en vrij om hun toekomstdroom en ambitie te delen. Hoe belangrijk is het om uit te spreken wat je graag zou willen, waar je warm voor loopt, wat je passie is. Iedere keer dat je dat aan een ander vertelt, voel je of je er zelf in gelooft. Het versterkt je zelfvertrouwen en scherpt je focus. De werkelijkheid komt al een stukje dichterbij.
Maar dan komt de volgende stap, wat ga je morgen doen om dit te realiseren? De workshop sluit af met deze vraag. Deelnemers helpen, adviseren en moedigen elkaar aan.
"Ga in gesprek met je leidinggevende", "vertel P&O dat je een opleiding wilt volgen", "ik ken iemand met wie je moet gaan praten".
De deelnemers zijn enthousiast en ieder vertelt zijn of haar oogst van de workshop. Dat kan een concrete actie zijn maar ook een ervaring van een ander die aan het denken zet.
Een nieuwe kijk op je loopbaan? Dat is zeker gebeurd."
> Workshop Jobcraften
Herman Annema & André Miedema verzorgden een workshop over Jobcraften: Hoe kun je nu met relatief kleine ingrepen in je huidige baan aanpassingen maken die ervoor zorgen dat je langer, vitaler en plezieriger in je werk uit de voeten kunt? Hier doen ze verslag:
"We hebben allemaal regelmatig te maken met aspecten in ons werk die in de balans taakeisen en energiebronnen te veel van ons vragen. Er zijn dan zeker meer opties dan alleen ander werk zoeken! Kleine aanpassingen in de functie kunnen ons helpen om de balans weer in evenwicht te krijgen en langer en fitter aan de slag te blijven.
We hebben met de deelnemers veel aspecten van Jobcraften besproken zoals de mogelijke vormen: Aanpassingen in de taken (wat kun je nog meer?), in je werkrelaties (met wie werk je samen?), cognitieve verandering (jouw kijk op de zaak veranderen) en contextueel aanpassen (je werkomgeving of over hulpmiddelen bij je werk).
Ook hebben we stilgestaan bij het compenseren van bepaalde zaken. Vooral bij wat oudere werknemers komt het voor dat bepaalde taken niet meer zo makkelijk of zo snel (kunnen) gaan. Het helpt dan deze taken (deels) weg te organiseren of te laten compenseren door meer te doen dat je gemakkelijk afgaat.
Er was een goede, actieve sfeer in de workshop en werd veel nagedacht en onderling met elkaar besproken."